Dneska je pátek, 19.04.2024, svátek má Rostislav, venku je 9°C, 108 online
TV 12:39:59

informace o recenzi

Styl
Rok
2007
Label
EMI
Hodnocení autorem:
star star star star star star star star star star
Hodnocení čtenáři[4]:
star star star star star star star star star star
Čtenářů:
32575x
Přidáno:
21.11.2007
Autor:
Endroo
 

Tři sestry - Mydlovary

obal

Po albu Na eXX (2005) si daly Tři sestry dva roky pauzu (ve které vyšla jen výběrovka 20 let naživu) a teď vydávají zbrusu novou desku - Mydlovary. Když se mi tahle informace donesla, tak jsem měl malé vánoce.

Na desce je 22(!!!) skladeb. Sice dvě z nich mají v průměru jen kolem 30s, ale zbytek jsou všechno plnohodnotné písně. Nevím jestli je to záměr nebo náhoda, ale skupina letos oslaví 22 let své existence. Slyšel jsem názory, že Tři sestry už nejsou to, co bývaly v první polovině 90. let. Nejsou, to je pravda, ale myslím že to je spíš k dobru celé věci. Nové album hezky šlape v kolejích toho předcházejícího (Na eXX). Fanánkovy texty jsou pořád stejně hravé, vtipné, excelentně do sebe zapadající, prostě geniální.

Hudebně zní nové album stejně jako předcházející deska. Kdo kapelu ještě nikdy neslyšel, tak by očekával, že se tady aspoň dozví, jaký je to styl. Původně Tři sestry hrály punk, později přešly víc k rocku. Některé starší skladby zase zní až metalově. V současné době to je asi takový punkrock. Ale kdo by počítal jen s kytaru, basou a bubnama, tak by se přepočítal. V souboru je totiž momentálně 8 členů (i jedna členka) a hudbu produkují pomocí těchto nástrojů: kytara, baskytara, harmonika, bubny, housle, saxofon a klarinet. Skloubením tohoto arzenálu s Lou Fanánkovým výrazným hlasem vzniká velmi energická a veselá muzika. Také nesmím zapomenout na Supici, kterážto kromě hraní na (již zmíněnou) harmoniku také občas zpívá. Na novém albu jí patří skladba Rendlík.

(Poznámka: Pokud vás při výčtu hudebních nástrojů napadlo, že by zde mohla být určitá podobnost s Divokým Billem, tak máte pravdu. Divokej Bill a Tři sestry jsou spřátelené kapely, ale ve stylu jejich hudby přeci jen určitý rozdíl je.
Nejlépe to můžete porovnat na speciální kompilaci vánočních rockových koled, kde DB a TS představí své vlastní verze známých vánočních písní. CD bude k dostání pouze společně s multibalením piva Gambrinus.)

Vrátím se k textům. Ty se týkají všemožných tématů od podnikání (Mydlovary), přes techniku (Nakopalypsa), až po nevěru (Nanosekunda). A samozřejmě nesmí chybět ani nejoblíbenější téma – alkohol! (40, Francovka)

Pár skladeb pod drobnohledem.
Koukej - je o koncertování. („Koukej vem si ten krám, ještě šunky plátek a konečně hrát začni. Koukej vem si ten krám, vždyť je zase pátek a lidi už sou lačný….“)
Kde spí láska vypráví o zhuleném týpkovi, který propásne svou životní šanci na lásku. („Odcházíš a já ti nemávám, nic neříkám a jen se posmávám. Jazyk můj si uplet oprátku z konopí…“)
Se skladbou Obohacenej buran se částečně ztotožňuju. („Rozeznám červený víno, ale jenom v průhledný sklínce, nestydím se řeknu to přímo, jsem obohacenej buran…“)
Robinson – tahle skladba mě nechytla ani tak textem, jako melodií. („Je sedum ráno a Robinson vstává, do školky půjde sám. Nikdo mu nevěří a to se stává, černý pátky zná…“)
Texty o auťácích III je o něco vážnější než předešlé texty o auťácích. („Chladnu a zůstal jsem sám, střepiny čouhaj z mýho zadku. Zůstane zlomenej rám, když nabourá tatra tatru…“)
Ministr dopravy – výborná reakce na nový silniční zákon. („V žertovných předmětech masku koupit můžeš, Mika Jaggera, papeže i pavoučího muže. Ministr dopravy je ovšem první v pořadí, šklebím se do masky a ve dvou kilech podřadim… “)

Tohle jsou mé nejoblíbenější skladby z nového alba. Ale i ostatní písně stojí za poslech. Tři sestry si musíte naposlouchat. Nemáte šanci zachytit všechny textové obraty na první poslech. Až po několikátém přehrání desky se vám skladby vybarví v pravém světle a pak je už budete mít zaryté pod kůží.

Nakonec použiju dvojí hodnocení. Pokud bych měl ohodnotit desku samu o sobě tak jí dávám 10/10, s ohledem na aktuální situaci české hudební scény. Ale když porovnám Mydlovary s ostatníma deskama Tří sester, resp. použiju pro srovnání desku Lihová škola umění aneb válka s loky (která je pro mě BEST), tak Mydlovary se řadí na druhé, resp. třetí místo vedle alba Na eXX. Tudíž bodově vyjádřeno – 7,5/10. Průměr obou hodnocení dává finálních 9/10.

Tracklist:
  1. Mydlovary
  2. 40
  3. Rendlík
  4. Balkán
  5. Adamiti v Londýně
  6. Koukej
  7. Kde spí láska
  8. Obohacenej buran
  9. Roháče
  10. Nakopalypsa
  11. Nanosekunda
  12. Robinson
  13. Uzun Arak
  14. Srnka
  15. Štrozok
  16. Francovka
  17. Texty o auťácích III
  18. Dráty
  19. Toi story - příběh sraček
  20. Ministr dopravy
  21. Podzim
  22. Rendlík - part II

Copyright © 2000-2024 teenage.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

TIP: Slyšeli jste i Vy toto album? Podělte se v komentářích o Váš názor a přidejte vlastní bodové hodnocení!


 

Přidej i ty svuj názor!
guest RE: Lepsi casy uz asi neprijdou
guest MP3
guest RE: Lepsi casy uz asi neprijdou
guest Lepsi casy uz asi neprijdou
Bandita Bandita
Bandita cd Mydlovary
guest Vencatip
Bandita RE: Lenka
guest Lenka10/10
guest honza
Endroo RE: Trescha
guest šš
guest Trescha8/10
guest Trescha5/10
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (14)


příbuzné odkazy
Tři Sestrytexty