Dneska je pátek, 19.04.2024, svátek má Rostislav, venku je 5°C, 136 online
TV 21:27:58

informace o článku

Hodnocení článku:
9,5/10
Čtenářů:
9630x
Přidáno:
11.01.2007
Autor:
reznor
 

článek

SONY NW-A3000/S - test přehrávače

foto

foto

Úvod

Mám za sebou zhruba půlrok používání svého mp3 přehrávače s typovým označením NW-A3000/S a myslím, že je by bylo dobré jej s časovým odstupem ohodnotit. Test to byl totiž velice podrobný. SONY NW-A3000 je harddiskový přehrávač s kapacitou 20GB, který jsem pořídil loni v létě v akci za bratru 4500,- v luxusní krabici s dvouletou zárukou a bonbónem zadarmo. V Galerii VaňkoFka. Spousta lidí se z něj tehdy „srala“ (=tj. podivovala se jeho nízké pořizovací ceně) a já bych jim (vám) tedy rád přiblížil, cože jsem to onoho parného léta nakoupil.

Vzhled

Sony NW-A3000 (dále už jen přehrávač) je k mání ve třech barevných kombinacích (nejšvihlejší-fialová, černá a stříbrná/kovová, jejíž jsem majitelem). Přední část je kryta poměrně silnou vrstvou průhledné a dosti odolné, lesklé plastové masky, kterou občas využívám jako zrcátko. Zadní část je z kovu, stejně jako pseudo(?)chromová spojovací lišta po obvodu, která to jakoby drží všechno pohromadě. Tomu také odpovídá vcelku vysoká hmotnost (á200g). Na první pohled žádný rušivý element, přehrávač působí celistvým a masivním dojmem.

Ovládání, navigace

Hlavní ovládací prvky přehrávače se nachází na jeho přední straně pod displejem v podobě hlavního čtyřsměrového ("multifunkčního") tlačítka, kruhově obklopujícího další multifunkční čudlík. V podstatě stejnej princip jako ovládání menu v telefonu joystickem (majitelé SE a Siemensů ví). Tlačítka Options a Back jsou umístěna celkem vtipně vedle hlavní ovládací platformy, stále však lehce dostupná. Všechna tlačítka jsou vypuklá směrem do přehrávače (nic "netrčí") a nehrozí tak jejich samovolné stisknutí, např. tlakem v kapse. Ovládání hlasitosti v podobě šoupátka na boční straně stroje je poměrně nešťastné řešení. Většinu času nosím přehrávač v kapse a nalezení optimální síly na rozpohybování onoho 1+5mm velkého tlačítka není zrovna lehké. Zkrátka a dobře se po čase vyjebe a je v něm vůle na obě strany. Ne že by to mělo vliv na funkci (zesilovací..), ale hádám, že to tak být nemá. Na levé straně se nachází vystouplé haj-tek tlačítko "Artist Link", které moc nepoužívám (povíme si později). Je zde i tlačítko HOLD, které bohužel pozbývá většího významu, jelikož jde použít pouze v případě, když přístroj běží a tudíž ne jako pojistka případného samovolného zapnutí. Za dob, co jej mám, jsem tento elegantní nízkozdvižný button nepoužil a nikdy se mi nestalo nepříjemné překvapení typu prohození písničky za chůze způsobené přimáčknutím kalhot na tlačítka. Tohle není Nokia, tady se musí na tlačítka mačkat "fest". Ovládání je zcela intuitivní a pochopí ho i debil. Nepopírám, že mi trvalo cca 30 minut, než jsem přišel na to, jak se přehrávač zapíná (pozn.: jakýmkoliv tlačítkem), zbytek jsou však už jen dílčí věci.

foto z předu

foto z předu

Displej, Funkce

Aktivní displej je velmi dobře čitelný. V menu jde sice upravit kontrast, ale maximální zvolená hodnota je dle mého soudu nejlepší. Na slunci a silném okolním světle aktivní displej naopak čitelný není, a to doslova (=nejde na něm vidět nic). Podsvícení tlačítek je samozřejmostí.

Přehrávač disponuje klasickým menu s devíti základními položkami jako Playlists, Now Playing, Setup, Search atd. V hlavním nastavení lze zvolit typ audiovýstupu, spořič (několik), několik jazyků (kromě češtiny samozřejmě), 7x ekvalizér atd. Skladby lze kopírováním všemožně přesouvat, vytvářet vlastní playlisty atd. Přehrávač nabízí několik funkcí "shuffle" a několik způsobů vyhledávání položek, všechny přehrávané skladby ukládá do Top 100 a Play History atd.

Zvláštní funkcí je funkce Artist Link. V podstatě spočívá ve vytvoření Playlistu z několika Playlistů ve vašem PC a nakopírování tohoto souboru do přehrávače. V praxi to vypadá tak, že posloucháte Front Line Assembly, zmáčknete ono tlačítko Artist Link a na displeji se vám zobrazí v hezkém, animovaném menu seznam interpretů (playlistů), které jste si k této skupině přiřadili. Na tuto funkci se vztahuje i funkce Shuffle, takže vám při poslouchání Korn neskočí Aleš Brichta. Vyhledávat lze samozřejmě i rovnou v menu přehrávání pomocí např. hudebního stylu.

Odezva při vstupu vyhledávání jednotlivých skladeb je úměrná k počtu skladeb v přehrávači, pokud v něm máte cca 2500 skladeb, čekejte odezvu i 5ti vteřinovou, a to jak při hledání, tak při samotném rolování abecedním seznamem samostatných skladeb (nikoli playlistů).

Software a komunikace s PC

„Oh dear, oh dear, oh dear.“ Připomíná spíš návštěvu u zubaře a je kapitolou samou o sobě. Osobně jsem strávil 3 (!!!) dny instalací originálního softwaru, ale blíže nespecifikovaná (ale zato na internetu často diskutovaná) chyba v PC mi odmítala program spustit. Chvíli jsem váhal mezi formátem PC a reklamací přístroje, nicméně se mi zdály obě alternativy dosti brutální a jal jsem se tedy stahovat podpůrný software SonicStage, který je sice ochuzen o jisté funkce (nevím o které), ale funguje téměř bezvadně. Nevýhody tohoto postupu jsou následující:

-jak už jsem zmínil, přehrávač ukládá přehrávané skladby do historie, Top 100 a vytváří k nim Rating, ovšem jen tehdy, je-li připojen k PC. Do té doby data sbírá. Může se tak stát, že po 14ti dnech používání přehrávače připojíte váš přístroj k USB (2.0, jak jinak), spustí se software a přenášení &. updatování dat do výše zmíněných featur může trvat i 15 minut. Ve vlastním zájmu doporučuju na nic neklikat, tato operace dává pěkně zabrat procesoru a může se stát, že vám soft zatuhne, musíte ho chtě-nechtě ukončit a znovuspuštěním přijdete nějakým zvláštním způsobem o data v přehrávači. That just sux.

-podaří-li se vám nainstalovat originální software (jinak známý jako CONNECT player), počítejte s tím, že se automaticky nastaví jako defaultní autorun pro přehrávač a jako takový ho při prvním připojení – „naformátuje“, ale tak nějak po svém. V podstatě přijdete o všechna data, co na něm nemají co dělat (pokud ho používáte z části jako Flash disk) a obnoví se tovární nastavení. Hudba naštěstí zůstává.

Kromě těchto neduhů netrpí přehrávač žádnou větší vadou co se komunikace s PC týče a funkčností celého vlastního softwaru potažmo taky. Kromě rychlého vyjmutí z USB kabelu před ukončením disku nikdy nenastala potřeba přístroj restartovat.

Zásadní nedostatky:
  • největším minusem přehrávače je faktická potřeba softwaru pro přenesení hudby z PC na disk tak, aby byla přehratelná. Můžete samozřejmě použít Commander a F5 skladby kopírovat, nikde v menu je však neuvidíte.
  • při formátu PC a instalaci SonicStage nelze zpětně nahrát interprety do PC (kvůli takové banalitě, jako je jejich samozřejmá absence v seznamu zkopírovaných interpretů. Co by tam taky dělali po formátu, že…)
  • neletěj na to baby.
foto z boku

foto z boku

Příslušenství

Prodlužovaní kabel, sluchátka, nabíječka, redukce napětí, USB kabel. That’s all.

Dodávaná sluchátka svým výkonem klasicky nepřekvapí, spíše se předpokládá, že kupující časem automaticky investuje do dražších modelů. Výšky mají na slušné úrovni, basová linka je také hmatatelná, horší je to při kombinaci s bicími. Ze sluchátek do okolí žádný zvuk neuniká (nikoho neruší), směrem dovnitř naneštěstí ano, takže poslech hudby v příměstským šouráku (rozuměj: osobním vlaku) je záležitost spíše pro orthodotxní grindocre metly. (Opravdu by mě zajímalo, jaká sluchátka přidává k přehrávačům např. iRiver. To se nedá srovnat ani v teoretický rovině.)

Výstup na sluchátka je jak pomocí klasického JAG-u, tak pomocí nějakejch haj-tek přípojek, takže zapojit by mělo jít opravdu všechno. Vyplatí se přikoupit obal, protože displej chtě-nechtě trpí.

Baterie

Výrobce udává výdrž baterie kolem 40ti hodin. A nekecá. Baterka vydrží týden soustavného poslechu s častým vstupem do menu a nabíjí se kolem dvou hodin.

Závěr

Záměrně jsem v textu nerozebíral snadno vyhledatelná, zbytečná technická data a údaje a snažil se přiblížit přehrávač jako takový.
Overall: Shrnutí „za málo peněz, hodně muziky“ je myslím na místě. Osobně nepotřebuju, aby uměl můj přehrávač přehrávat různé druhy videoformátů, prohlížet fotografie a při poslechu mi mnul penis. S uvedenou cenou, dvouletou zárukou a množstvím funkcí se jedná o velice solidní stroj a pokud budete mít štěstí a někde na něj narazíte… rozhodněte se sami ;)

..::p3tiny aka reznor (link)


Copyright © 2000-2024 teenage.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 


při pořízení podobných věcí je u mě rozhodující:











Celkem 27 hlasů


Přidej i ty svuj názor!
guest BOBBY
guest FILAN
guest Komentář
Vader Sony nw-a3000/V 20 GB (tj. ten fialovej) - nabídka
reznor RE: RE: bohuzel
alf RE: bohuzel
AnalCunt bohuzel
acidofil RE: RE: software
reznor RE: software
acidofil software
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (10)