Dneska je sobota, 20.04.2024, svátek má Marcela, venku je 6°C, 70 online
TV 17:08:23

informace o článku

Hodnocení článku:
8,2/10
Čtenářů:
7811x
Přidáno:
12.12.2004
Autor:
Chen
 

článek

ADSL - vítejte ve světě (velmi) omezených možností

ilustrace

ilustrace

Připojení k internetu je v dnešní době už naprosto běžná a pro některé dokonce nepostradatelná věc. To je jedním z hlavních důvodů, proč se velké množství uživatelů začne poohlížet po kvalitnějším připojení. Ne všichni z nás mají to štěstí, že do jejich příbytku vede přípojka kabelové televize nebo je v jejich městech nabízeno wi-fi, ale ještě je tu několik jiných možností. Pokud se tedy nerozhodnete pro připojení přes mobilní přístroj, ještě je tu jiná šance – ADSL, které je už dostupné téměř na všech pevných telefonních linkách.

I já jsem nechal zlákat (čehož teď opravdu lituji). Nejdříve jsem byl odkázán na takzvané dial-up připojení (vytáčené připojení přes telefonní linku). V tomto případě se účtoval čas strávený na internetu (a že nešlo o částky zrovna symbolické). Proto jsem měl radost, když jsem zaslechl o nabídce nejmenované společnosti (nápověda – její název je složen ze tří písmen), která nabídla vytáčený internet za paušál. Vynikající. Samozřejmě, že jsem této příležitosti hned využil. Ale mé nadšení po čase zchladilo nejprve omezení služby a následné úplné zrušení. Podle omluvného emailu nespočívala vina na bedrech mnou zvolené společnosti (což by mi, ale jako zákazníkovy mohlo být více méně jedno), a jelikož jsem člověk, kterému není cizí pochopení, rozhodl jsem se prostě a jednoduše se situací smířit.

Vrátil jsem se tedy ke zpoplatněnému vytáčenému připojení, ale zanedlouho svitlo (alespoň se to tak na první pohled zdálo) na lepší časy. Od společnosti, jejíž služby už jsem využíval, mi přišel lákavý email, který nabídl připojení ADSL - NEOMEZENÉ. Cena aktivace pouhou jednu korunu, modem zdarma a cena Kč 595,-- (bez DPH) na měsíc za verzi 256/64 kb (agregace 1:50). To se nedá odmítnout. Vyplnil jsem tedy tři smlouvy, dvě zaslal na adresu sídla společnosti a jen čekal. Ne dlouho. Samoinstalační balíček dorazil velmi brzy a já se mohl začít nechat unášet na vlnách poměrně rychlého a hlavně neomezeného internetu.

Ale idylka netrvala dlouho. Ono slovo „neomezený“ každý z nás, asi chápe trošku jinak. Po pár dnech najednou došlo k rapidnímu snížení rychlosti. Samozřejmě jsem kontaktoval operátory mé oblíbené společnosti, a bylo mi sděleno, že po překročení limitu 2 GB se rychlost ADSL sníží (je zvláštní, že ve smlouvě není o konkrétním množství dat ani zmínka). Dobrá tedy, i to lze pochopit, pokud si uvědomíme, že na jeden přípojný bod připadá 50 uživatelů. Už méně lze respektovat to, že rychlost klesne na naprosto nepoužitelné hodnoty. Více méně není možné si ani vybrat email, protože o načtení webové stránky si můžete nechat jen zdát.

Trpělivě jsem tedy čekal až začne nový měsíc a já budu mít k dispozici ony „oslňující“ dva GB. První den následujícího období jsem se připojil a podívejme na to, žádná změna. Domníval jsem se tedy, že je chyba na mé straně, ale chtěl jsem se ujistit a znovu jsem kontaktoval operátorské centrum. Čekala na mě jedna dobrá a jedna hodně překvapivá zpráva – chyba na mé straně není a limity dat jsou aplikovány zrcadlově (pokud tedy překročíte limit osm dní od začátku jednoho období, objednaná rychlost se vám obnoví až osm dní před koncem období dalšího). Moje trpělivost už byla na samých hranicích, ale přesto jsem se držel. Skřípal jsem u toho zuby (až mi padala sklovina), ale držel jsem se.

To jsem, ovšem netušil, že to nejhorší mě ještě čeká. Za několik měsíců jsem se dostal do situace, kdy jsem byl nucen ADSL zrušit. Smlouva sice byla uzavřena na dobu určitou (ta jediná mi byla nabídnuta) a to 18 měsíců, ale po dohodě obou stran jí bylo možné vypovědět. Naivně jsem se domníval, že poté, co já jsem byl tolik vstřícný, bude stejně vstřícná i nejmenovaná společnost. Následovala další studená sprcha. Po emailu, ve kterém jsem zažádal o zrušení služby, mě kontaktovala jedna z pracovnic a milým hlasem mi sdělila, že jsem uzavřel smlouvu na dobu určitou. Což jinak řečeno znamená, že mám smůlu. Proto jsem sepsal další email, už ne tolik milý, ale přesto ještě v rámci slušných norem. Znovu jsem se dočkal telefonátu, který se nesl ve stejném duchu – smlouva je na dobu určitou. Otázal jsem se tedy, jestli existuje nějaká možnost, jak dosáhnout stornování smlouvy – odpověď byla kladná – v případě dohody, je to možné a ještě se mi dostalo přání hezkého víkendu (což mi v danou chvíli vyznělo spíše jako provokace). Dlouho jsem přemýšlel, jak této dohody dosáhnout. I když jsem se snažil milým pracovníkům společnosti vysvětlit, že nemohu službu nadále využívat, neustále mi bylo vypovězení smlouvy zamítáno. Došel jsem k názoru, že jedinou možností, jak dosáhnout „dohody“ je spáchat sebevraždu, ale jelikož jsem na to neměl dost odvahy, poslal jsem další emailovou zprávu. Konečně se mi dostalo vstřícné odpovědi. Nabídl jsem, že uhradím aktivační poplatek i modem, což je samozřejmé, ale to nebylo vše. Jako pokutu, za to, že nejsem věrný firmě, která se ke svým zákazníkům chová tak hezky, jsem byl požádán o uhrazení dalších tří měsíčních poplatků (samozřejmě bez možnosti nadále užívat službu). V té chvíli už jsem neměl zuby skoro žádné a skřípání jejich zbytků znělo na celý dům. Ale co se dá dělat, o přívětivější dohodu už jsem neměl žaludek bojovat.

Tím vším jsem vás chtěl jen upozornit na to, abyste si dávali velký pozor, kterou společnost si vyberete a důkladně si prostudovali všechny náležitosti služby, kterou budete využívat, a také zda ji lze vypovědět. Raději se ponořte na hodinu svého času do podrobných materiálů o produktu, než abyste potom přišli o nervy i o peníze.


Copyright © 2000-2024 teenage.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 

Přidej i ty svuj názor!
guest RE: RE: taky si prihodim
guest RE: taky si prihodim
redwaxfish taky si prihodim
Fang No jo telecom a ty jeho brak jmenem "neomezene" ADSL
Marion Taky špatná zkušenost
sejna obdobna zkusenost
i-men a co MAN? ;)
tom ADSL s holubem v helmě,
vaca smula
Sabbathing Taky nechci obviňovat všechny společnosti..
Chen Ojedinělost
acidofil RE: spíš ojedinělé
guest RE: spíš ojedinělé
reznor spíš ojedinělé
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (14)