Dneska je středa, 24.04.2024, svátek má Jiří, venku je 5°C, 88 online
TV 02:04:12

informace o článku

Hodnocení článku:
5/10
Čtenářů:
5430x
Přidáno:
04.07.2016
Autor:
Daginka
 

článek

Polda 6: Oscar pro Pankráce? (recenze)

Při poslední návštěvě nechal Fantomas Pankrácovi hned dva milé dárky...

Při poslední návštěvě nechal Fantomas Pankrácovi hned dva milé dárky...

Sice ne přímo aktuálně vzhledem k vydání (neb jsem zaspala... o dva roky... :-)) přidávám svůj názor na šesté pokračování legendární herní série o detektivu Pankráci z Lupan, vydané po skoro devíti letech od posledního dílu. Detektiv Pankrác se z pohodlí své chalupy (patrně po babče kanibalce) vrací do světa zločinu, záhad a tentokrát i hollywoodských září reflektorů v rámci pátrání po seznamu vítězů Oscarů. A je to.. zvláštní. Tentokrát polda necestuje ani časem, ani po alternativních sférách bytí, ale na svou další misi se detektiv Pankrác (na odpočinku) vydává přímo do vod Hollywoodu a jeho přilehlého okolí. Po skoro celou dobu hraní na vás v různých destinacích bude z nejneočekávanějších míst vyskakovat Pankrácův věrný zrzavý kocour Lenny. A dokonce zjistíte, že detektiv má i syna... tedy... no.. skoro. Nechte se překvapit. :-)

 V tomto dílu poznáte krásy Hollywoodu!

V tomto dílu poznáte krásy Hollywoodu!

Už po krátkém tutorialu začíná být většině pamětníků této legendární hry jasné, že to tentokrát sice bude ten detektiv Pankrác z Lupan a budou muset vyřešit záhadu, ale už tu trochu vázne původní typicky pankrácovský způsob řešení problémů sobě vlastní, a bohužel s tím i tradiční poldovský humor.

Jako obrovský klad lze ocenit především malebnou grafiku, která se snaží o návrat ke kořenům a 3D vypustila ze slovníku. Tímto povedeným krokem se může připodobnit legendárním prvním třem dílům, které jsou z mého pohledu určitě nejpovedenější.

O něco sláb hodnotím nešikovně až lehce trapně působící změnu jmen hollywoodských hvězd - typu Johnny Dredd, Scarlett Johanová či Anna Bezklobouková.

Celkově se dle mého názoru humor snaží co nejvíce přizpůsobit spíše mladší generaci než nám pamětníkům, takže se sice dočkáme pár vyvedených gagů, ale oproti prvním třem humorem nabušených dílů je to přece jen rozdíl. Každopádně tu budeme moct být svědky první (?) koňolejnové pleťové masky či kapitána Picarda spoutaného ve sci-fi erotickém žaláři s diamantovým piercingem v pupíku.

Panrác z Lupan přijede a obrazí spoustu filmových ateliérů..

Panrác z Lupan přijede a obrazí spoustu filmových ateliérů..

Ale zde je třeba vyzdvihnout další věc, co se ve hře opět povedla na jedničku s hvězdičkou - vynikající dabing v čele s Luďkem Sobotou, který opět září a prosvětluje výrazně celou hru společně s ostatními dabéry, kteří ho skvěle doplňují.

Řešení manipulace, vytváření a spojování předmětů autoři vyřešili rozdílně než jsme zvyklí - ale buďte klidní.. v každé destinace šestého dílu Poldy najdete nějaký ten stolek či pultík, na kterém sestrojíte požadovanou věc.

Tentokrát ovšem zapomeňte na vyhrožování pistolí a odříkání paragrafu "dvacetpět sedmnáct".. nebudete ani vyhrožovat ani nebudete mít k dispozici ledajakou obyč pistoli, nýbrž si sestrojíte špičkovou laserovou zbraň, kterou ale díky její síle moc nevyužijete, neb jí nedělá velký problém všechno zapálit a udělat z toho kůlničku na dříví. Zato vám docela rychle přibyde váš nejlepší kamarád ve hře - multifunkční švýcarský nůž, který je nejpoužívanější a nejdůležitější částí vašeho inventáře. Ten vám téměř přiroste k ruce, protože ho budete používat často, často, opravdu hodně často.

Závěrem bych ještě uvedla dvě další zbývající složky hry - úroveň obtížnosti a hudbu.

Co se hudby týče, ta je dobrá, ale pro vnímavého pamětníka je cítit, že se změnil původní hudební (podle mého názoru) mág Roman Džupinka, který dodával bonusově dokonalou atmosféru hry a kterému nejen za mě patří obrovský dík, protože jeho dokreslující hudbu lze často poslouchat i samostatně, což sama praktikuju. S hudbou šestky se neméně statečně a dobře popasoval Dominik Ragančík, za mě se nejvíce vyvedl pirátský track, který běží v prostorách ateliérů Pirátů a karavanu Dredda.

Kdo dobře hledá... najde i kapitána Kirka v erotickém sci-fi žaláři...

Kdo dobře hledá... najde i kapitána Kirka v erotickém sci-fi žaláři...

Trochu odflákle na mě působí snad jedině řešení problémů a situací. Pamětníci původních dílů vědí, že než člověk přišel na řešení toho či onoho problému, tak si často málem vyrval vlasy nebo kabel ze zásuvky, a celkově musel pořádně potrápit mozek nebo klikat jako zběsilý a kombinovat, co se dalo. Tady se s tím nesetkáme, protože hádanky nejsou obtížné, ani mezihry (krom jedné zapeklitější) vás nepotrápí. Dokonce vám to autoři výrazně ulehčili tím, že v krizovce stačí vybrat věc z inventáře a kliknutím na kolečko myši zkoušet, co se chytne a na co se to chytne. Vskutku slabé, a asi je to věc, co mě na hře mrzí nejvíce. Pokud se ale přece jen dostanete do neřešitelného záseku... tak si přečtěte návod, který jsem připravila, protože jsem ho dosud nikde nenašla a jako velký fanda původních dílů jsem ho pro vás (ve chvílích prokrastinace v rámci zkouškového období) zplodila a následně ozkoušela. Tak ho můžete prubnout ve chvílích nouze taky. :-)

Závěrem bych ráda řekla, že jsem moc ráda, že šestka Poldy vůbec vznikla, a moc doufám, že pokud bude pokračování, tak bude spíš podobné původním třem dílům nejen grafikou, ale i poldovským humorem a netradičním řešením situací Pankrácovi vlastním.


Copyright © 2000-2024 teenage.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 

Přidej i ty svuj názor!
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny