Dneska je pátek, 29.03.2024, svátek má Taťána, venku je 6°C, 122 online
TV 00:11:07

informace o článku

Hodnocení článku:
5/10
Čtenářů:
38578x
Přidáno:
22.07.2011
Autor:
reznor
 

článek

Život na kolejích v Českých Budějovicích

disclaimer:

Tento text popisuje události a informace z let 2006-2011, kdy byl autor ubytován na koleji K3 při studiu JČU. Je genderově nekorektní, obsahuje sprostá slova a inkriminující fotografie. Za pravdivost informací bych dal většinou ruku do ohně, i když mohou být s postupem času neaktuální. Všechny postavy v textu jsou reálné, stejně jako všechny zážitky a autentické fotografie, na které si autor nenárokuje žádná práva. Kvalita odpovídá použití telefonu finské značky. Pokud jste hlavní kolejná nebo její libovolný nadřízený, pak je to povětšinou fikce.

1 Úvod

Život studentský je život veselý, tvrdí známé přísloví. Co všechno se za tím ale skrývá zůstane mnohdy zahaleno až do okamžiku, kdy se za studentem se syčením zavřou dveře troleje a zacinkání další zastávky zároveň jakoby hlásí “Tak jseš tady, frajere”.

Pokud jste byli na JČU přijati a do budějic cestujete “z daleka”, pravděpodobně budete patřit k té části studentstva, která svou nejbližší budoucnost v horizontu třech až pěti let bude trávit v ubytovacích prostorách Kolejí JČU. O co jde, co od toho čekat a jak to přežít, o tom všem si budeme povídat.

K napsání tohoto článku mě inspiroval podobný článek o životě na kolejích Strahov. Díky!

pohled z balkonu na louku v zimě pohled z balkonu na louku v zimě pohled z balkonu na louku v zimě pohled z balkonu na louku v zimě rozmary přírody z balkonu koleje... ...a její následky následky podruhé bouřky na koleji jsou poměrně společenská událost

2 Trocha povídání okolo

Kolejemi se v tomto článku myslí koleje K1, 2, 3 a 4 v areálu JČU. Mimo těchto hlavních existuje i kolej K5 mimo areál (15 minut pěšky) sousedící těsně vedle nonstop Tesca se svou vlastní Menzou a učebními prostorami pod Pedagogickou fakultou (PF) Jezdí tam jedna autobusová linka. Většina studentů PF také sídlí právě tam. Dále existuje jistá K6 v prostorách okolo fotbalového stadionu a areálu tělesné výchovy, taktéž spadající pod PF, ve které jsem nikdy osobně nebyl.

Samotný areál JČU je poměrně rozlehlá územní část, která v sobě skrývá budovy a prostory téměř všech fakult kromě teologické. Součástí je samozřejmě Menza, jejíž propustnost na začátku semestrů ozkouší pravidelně stovky prváků, dále tu máme dvě hospody čistě v areálu a několik dalších mimo, hřiště na softball, baseball a hektarovou louku z části sloužící jako výběh pro koně ze ZF a v létě jako fajn místo pro různé sporty, táboráky a ve slunných dnech jako místo zájmu většiny dalekohledů na pokojích studentů.

Areál kolejí se také někdy nově nazývá „Čtyři dvory“, ačkoliv s multikinem vzdáleným dvě zastávky nemá nic společného, nesetkal jsem se s tím poprvé, takže v tom asi bude něco víc.

2.1 Pro koho kolej není

Kolej jako varianta hromadného ubytování studentů s sebou nese několik neduhů, které jsou však pro některé studenty netolerovatelné/nepřekonatelné a končí většinou podminečným vyloučením někoho z deprivantova bezprostředního okolí (rozuměj: ukončením smlouvy o ubytování) a následným odchodem vstříc privátu. Tento případ bohužel není raritou, proto věnujte následujících 60 vteřin důkladnému vyplnění tohoto vstupního dotazníku:

Vadí vám hluk? ANO NE
Máte dlouhodobě přítelkyni/přítele? ANO NE
Jste 100% introvert? ANO NE
Vadí vám cigaretový kouř? ANO NE
Chodíte spát dlouhodobě dříve než ve 20:00? ANO NE
Chodíte spát dlouhodobě dříve než ve 22:00? ANO NE
Chodíte spát dlouhodobě dříve než ve 0:00? ANO NE
Vadí vám používání jiného než vlastního WC? ANO NE

Pokud jste v následujícím crash testu odpověděli alespoň 7x a více NE, blahopřejeme, jste žhavým kandidátem na ubytování na koleji. Pokud jste odpověděli ANO alespoň 2x a to zejména na otázky 1 a 2, na kolej se nehlaste. Budete trpět vy a bude trpět i vaše okolí.

bouřky na koleji jsou poměrně společenská událost bouřky na koleji jsou poměrně společenská událost bouřky na koleji jsou poměrně společenská událost bouřky na koleji jsou poměrně společenská událost dvojitá duha po bouřce, kolejní klasika pohled na K1 od menzy Pedagogická fakulta a Akademická knihovna, rok staré budovy na koleji lze občas narazit na zvláštní situace alternativní využití sprch

3 Blízká setkání třetího druhu - tváří v tvář

Jsme studentem JČU, v ruce držíme papír o přidělení koleje a pokoje, vystoupíme z troleje a rozkoukáme se. Možnost využít informační tabule s plánkem areálu rovnou vynecháme a raději se zeptáme lidí, kteří vypadají, že se v tom bordelu vyznají. Věřte mi, je to snadnější. Situace v prostorách vrátnice každé koleje se dá popsat přinejmenším jako fronta na lístky Lady Gaga. Možnost check-inu elektronickou formou v Budějovicích neexistuje a všechno se dělá hezky postaru. Tzn. vystát frontu k okýnku a po všemožných peripetiích odcházíte s podepsanou smlouvou, kolejenkou a klíčem na místo, které se stane na několik dalších let vaším domovem. Tyto prvotní úkony jsou pro všechny stejné, v dalších letech jakožto veteránů se vás týká jen opětovné podepsání ubytovací smlouvy. Nehoří to, takže si počkáme dva tři dny, ideálně týden a ke kolejné zajdeme, až nebude fronta až ven před kolej. Každá hlavní kolejná má na starosti dvě koleje, tzn 2x440 ubytovaných, dovedete si představit, jak to vypadá.

Kolej K1-2-3 stojí 1800,- + internet, pc a spotřebič (nejčastěji varná konvice), měsíčně tedy 2050. Kolej K4 stojí zhruba 2500,-, přesní ceník najdete na kam.jcu.cz.

3.1 nemám kolej - co dál

Nárok na ubytování vám vzniká v momentu, kdy tabulkově dojíždíte nejhorší možnou dopravní variantou určitý počet km. Ideálně pro tento účel postačí vlaková jízdenka, kde je počet km potřebný ke zdolání vzdálenosti mezi vaším městem a Budějovicemi větší řádově o desítky kilometrů ve většině případů a s tímto číslem také operovat. Přesná čísla bohužel zatím neznám, představu o přibližné hranici od které nárok začíná si můžete udělat sestrojením kružnice ze středu v CB a poloměrem P=Praha. Lidi hlásící se z Jindřichova Hradce, kteří s protaženým ksichtem chodí kolem kolejí a žvatlají něco o kurvách jsou bohužel každoroční realitou.

Pokud kolej nedostanete, není důvod řezat si žíly nebo začít koukat na Ulici. Máte možnost dvou alternativ: buď se na všechno tohle se vykašlat a vybrat si z nepřeberného množství inzerátů na nástěnkách ve vrátnicích kolejí, které ještě pilné vrátné nestihly strhat, nějakou nabídku ubytování na bytech a zůstat tam, nebo se pokusit sehnat dočasně ubytování na nějakém privátě/u známého na následující dva až tři týdny a čekat, až se něco uvolní. Z vlastní zkušenosti vím, že koleje jsou většinou v půlce semestru poloprázdné a místa je dost.

3.2 Closer look - zděšení pokračuje

Všechna patra na všech kolejích mají stejný půdorys a uspořádání místností. Liší se jen v náznacích, jako například stupeň opotřebení stěn, barevné kombinace kachliček na zemi, dýha na dveřích a v neposlední řadě také stupeň vlhkosti v sociálních prostorách, tzn. sprchy a WC, které už zažily několik zapomenutých puštěných kohoutků v patře nad vámi a jistě ani vy se potopy z blíže neurčeného zdroje a vodě kapající odkudsi z drátů vedoucích k lustru nevyhnete. Koleje K1, 2 a 3 jsou samostatné pokoje bez předsíně s veškerým zařízením na chodbách. Pokoje na K4 jsou buňky po dvou s vlastní předsíňkou, wc a sprchovým koutem. Kolej K4 ve článku zmíníme jen náznakem. Každé patro má svůj balkon, jistič s pojistkama, do každého patra jezdí výtah.

3.3 Stav a vybavení pokoje

Všímaví jedinci se zarazí už při pohledu na kliku - pokoje mají kliky z obou stran, žádná koule. Je to sice pohodlnější, ale čas od času se i na koleji objeví krádeže, ale o tom později. Součástí vybavení každého pokoje je lednička, umyvadlo s plastovou skříňkou nad ním. vedle se nachází dřevěná stěna s několika poličkami, koš na odpadky, kýbl, smetáček se slepenýma štětinama a lopatka. Za ní jsou po stranách pokoje dvě postele, nad každou dvě větší poličky na knihy a studijní materiály minulých let. naproti umyvadlu je skříň s několika drátěnými ramínky a s nádstavcem, který je opravdu vysoko. Skříň zároveň slouží jako botník. Naproti dveřím stojí dva dřevotřískové stoly se skříňkou po jedné a se šuplíky na druhé straně. Dále dvě dřevěné židle s látkovým sedátkem, dvě poctivé ocelové lampičky a šťastlivci najdou na stole i hranaté radio “vz.58”.

Zdrojem světla a hejna much v létě jsou dvě výkonné zářivky nad stoly. U stolů se také nachází standardní 220V 4x a magická škvíra, která bude pro několik studentů jedinou, do které na koleji zastrčí s potěšením kabel - brána do světa nejrychlejšího internetu. Stav omítky a barvy stěn na pokoji je většinou přímo úměrný hodnotám předchozího ubytovaného, i když se tyto drobnosti snaží správci objektu v určité míře odstraňovat. Na podlaze je klasické zažloutlé lino.

kolejořadí nádobí se občas nakupí využití celé plochy stolu v praxi student Petr se baví posledním výkřikem moderní doby ani vy tomu nejspíše neujdete jarní grilování pod kolejí, yes you can

4 Kolej - Začínáme bydlet

Kdo by chtěl trávit následujících pět let v šedém, zaprášeném pokoji? Já vím kdo, ale předpokládejme, že nikdo. Vybavení pokoje v sobě bohužel skrývá několik podstatných ALE, které si tu hezky po jednom rozkryjeme.

  • dveře - většinou nedoléhají a při zavírání mají tendenci opravdu hlasitě bouchnout. Pokud chceme žít alespoň trochu ohleduplně k ostatním a hlavně sami k sobě, oblepíme hrany páskou k těm účelům stvořené, k dostání ve většině drogerií. K odstranění hluku při zavírání ale také bohatě postačí nakrájená korková zátka od vína, po prvním týdnu na koleji jich budete mít dost. Většina pokojů už ale toto vybavení má a tak vám práce odpadá. Mimo antihlukové funkce ale páska plní mnohem důležitější funkci, a to funkci těsnící - bydlíme na dlouhé chodbě s okny na obou stranách a průvanu v zimě přes zavřené dveře, případně zafoukání cigaretového kouře z chodby ani jinak zabránit nejde.

  • lednička - s objemem něco okolo 30L není nic moc. Vyskytuje se tu i jeden menší model, cca 20L. Lednička má dvě patra, mrazák který je spíše pro srandu a sedm stupňů chlazení, přičemž většinou od pátého začíná fungovat mrazáček a od šestého funguje lednička jako mrazák celá. Ve dvířkách se nachází odstranitelný PVC výlisek na vejce atd., doporučuju odstranit a uložit na poličku vedle lednice do nižších pater, zabráníte tím jeho zničení v příštích letech a získáte tak v lednici o něco více prostoru v oblasti dveří, zejména pro alkohol lahvového typu. Každý kubický centimetr navíc oceníte zejména při nedělních nájezdech studentů, kdy má drtivá většina “napakováno z domova”.

    odmrazujeme ledničku - tady platí zásada “Co se v mládí naučíš”, tzn. rozehřejeme hrnec teplé vody a vrazíme jej do poctivě vyklizené lednice. Odmrazovat lednici otevřením dvířek mrazáčku a pokoušet se odloupnout námrazu nožem je předem odsouzeno k fatálnímu neúspěchu a odlehčení vaší peněženky o několik stokorun. Za mrazáčkem totiž vede křehká ocelová hadice s fridexem, která v mrazu postrádá jakoukoliv pevnost a situace, kdy při prvním odštípnutí námrazy zároveň praskla hadice a fridex se volně rozptýlil do prostoru a do očí odmrazovače zde není nijak neobvyklá a sám jsem ji zažil. Jak vzniklé fiasko zvládnout?

    • cool face- počkáme až fridex vysmrádne a přijdeme na vrátnici s tím, že nám nějak nemrazí lednice. Mezitím se hodíme do klidu a počkáme na Wolfa. Až dorazí, tvrdíme že lednice už v tomto stavu byla. Tuto techniku lze použít hlavně na začátku semestru, kdy probíhá na koleji ubytování studentů a není jasné, zda student nekecá, nebo jestli je skutečně jen oběť idiota.

    • mirek dušín - přijít, nahlásit závadu, přiznat se, zaplatit.

    • zvláštní příběh: it’s alive - varianta zdaleka nejhorší. Nemusí souviset se prvotním znehodnocením ledničky odmrazováním pomocí nože. Lednička proces rozkladu potravin odkládá jen o určitou dobu. Tato varianta pravidla nastává, když v lednici necháte omylem přes víkend vyhnít maso a pak ji zkoušíte týden větrat. Dopadá to tak, že začne plesnivět vnitřek lednice sám od sebe a nezbývá, než lednici rituálně zakopat a požádat o novou. Tohle se tu stalo za dobu mého působení jen jednou. Byl to silný zážitek.

  • umyvadlo - předrevoluční model větších rozměrů s drážkami na odkladných plochách, na kterých se během let užívání úspěšně usazuje špína a zbytky rozličného původu. Jakákoliv snaha o jejich vyčištění je dopředu odsouzena k neúspěchu, voda se z nich vesele přelévá do dalších a během několika dní vypadají opět jako pásy tanku T-62. Nad umyvadlem je plastová skříňka se zrcadlem a decentním úložným prostorem uvnitř, asi pro kartáček, holící strojek a podobně.

  • stěna s policemi - vedle umyvadla. Ačkoliv byste to do ní na první pohled neřekli, její nosnost je poměrně slušná a přežije i nedělní nájezdy studentů se zavařeninami, lahvemi vína a jiných pamlsků. Na horní patra se poměrně dost práší a spodní patra jsou díky nedostatku prostoru z důvodu přítomnosti odpadkového koše nepřístupná, takže optimální využití těchto dvou míst je následující - vršek = sklo (plné/prázdné), spodek = krámy ze dvířek lednice (plastové výlisky na vajíčka a podobné zbytečnosti), uložit a zapomenout.

  • skříň - více než dvoumetrový kolos ze dřevotřísky včetně nádstavce se nachází naproti umyvadlo za dveřmi. Kombinuje v sobě skříň a botník zároveň, nádstavec je díky své dostupnosti vhodný tak akorát na krabice od PC.

    Skříň uvnitř většinou silně zapáchá, ne tak díky předchozímu majiteli, jako díky stáří materiálu a použitým barvám a lepidlům, takže bez občasného vystříkání skříně deodorantem nebo zakoupení vůně se neobejdete. Nad technickým řešením prostoru a zvoleného nábytku však zůstává rozum stát zejména v případě skříní, kdy si musíte vybrat ze dvou variant - buď mít otevřené dveře, nebo skříň. Tohle lze částečně eliminovat jiným uspořádáním postelí na pokoji, o tom však níže. Uvnitř skříně je horizontálně umístěna šatní tyč, ti šťastnější z vás ní najdou i několik původních dřevěných/drátěných ramínek. Jinak je uvnitř jedna police oddělující botník a skříň and that’s all folks.

  • postele - kdyby mohly postele vyprávět, nejspíš by vám krvácely uši. Dvě postele rozměrů cca 190cm x 90cm po stranách pokoje, utvářející uprostřed zhruba metr a kousek širokou uličku. Mají uvnitř poměrně velkorysý úložný prostor a vyklápí se šikmo vzhůru.

    Při prvním otevření se na tváři technicky zaměřených prváků objeví nechápající výraz, to zespoda když vidí sololitovou desku napříč přibitou třemi laťkami, utvářející tak prostor pro matraci. Slabší povahy rovnou přeskočí krok, ve kterém se zamýšlí nad historií postele a co se na ní všechno událo a rovnou ji nadvakrát povleče. Povlečení a prostěradlo se dá nafasovat u kolejné a jednou za čas vám ho výměnou za čisté vymění. Bohužel historie prostěradel je ještě barvitější než postelí a tak bych snad doporučil přivézt si ložní prádlo kompletně své.

    POZOR! Lehl sis před povlékáním na postel? Ne? Chyba. Koleje přes léto slouží jako ubytovna pro turisty a sportovce a není výjimkou, kdy prváci marně žadoní a čekají týden, dva i tři na novou postel, protože ta jejich je promáčklá a nedá se na ní ani sedět. Pokud máte štěstí a údržbář je po opici, postel vám rovnou vymění. Pokud ne, přijde s pixlou chemoprenu a začnou se dít věci - divili byste se, co všechno se tímhle univerzálním lepidlem a kolikrát dá na koleji vyspravit. To, že je pak pokoj díky zápachu týden neobyvatelný, je vedlejší.

    Postele mají samy o sobě jednu důležitou vlastnost - utvářejí celkový vzhled a atmosféru pokoje. Jejich uspořádáním lze v pokoji získat - ať už opticky nebo reálně - volný prostor. Variant je několik (respektive tři):

    • Připraven = nepřekvapen - sražení postelí směrem k umyvadlu - tzn. postel u umyvadla se nepřesouvá a k ní se přirazí postel u skříně (naopak to nejde - nebo teda jde, ale police u umyvadla je širší než skříň a ztratili byste tak uličku k procházení. Tato varianta je vhodná pro heterosexuální mužské dvojice na pokojích s očekávanou mírou fluktuace ženského pohlaví do 3ks/týden.

    • V chomoutu - sražení postelí a jejich otočení čelem ke stěně přes šířku pokoje. Získáte uličku po obou stranách “letiště” na úkor prostoru pro židle u stolů, budete to mít tak tak. Viděno nejčastěji u párů, které spolu na koleji bydlely delší dobu a poté se úspěšně rozešli.

    • Voblouk - alternativa pro ženský, kterým je trapný/divný/nepříjemný/proti vyznání sdílet sražené postele s ženským protějškem/spolubydlící na koleji, zároveň taky JEDINÁ, po které vznikne na pokoji opticky opravud velká volná plocha. K její realizaci budete nejspíš potřebovat mužskou asistenci. Spočívá v přemístění obou stolů tak, aby sousedili se stěnou vedoucí od umyvadla a přenesení postele z místa u umyvadla do prostoru vzniklého pod okny. Tímto uspořádáním vznikne uprostřed pokoje prostor pro koberec, dá se na něm pohodlně rozložit žehlící prkno a žehlit (lol) a podobně. Jakkoliv se tato varianta může zdát vtipná a složitá, je z hlediska úspory prostoru naprosto ultimátní a jak už to s geniálními nápady bývá, viděl jsem ji naposled před čtyřmi lety.

    Mějte na paměti, že změny dispozičního řešení pokojů na kolejích na sebe vážou více či méně hromadné návštěvy, tj. pokoje se stávají “in” a není výjimkou, že se na takto uspořádaných pokojích občas ráno probudí 6 a více lidí na jedné posteli, či kombinaci postel + židle (viz. fotografie).

  • židle - Na koleji se vyskytuje jeden typ dřevěné židle, s decentním, prosezeným polstrováním v oblasti hýždí, několikrát rozklížená a mnohokrát šroubovaná a lepená zpět do původního tvaru a pevnosti. Opěradlo je dřevěné a tvoří spolu se zadní částí židle jeden kompaktní celek. Nedá se na tom dlouhodobě sedět a pokud jste z domu zvyklí na otočné křeslo nebo takovej ten nafukovací balon, vemte si ho sebou. Na koleji byly v době kolem roku 2009 židle větších rozměrů, s lepším polstrováním, hranatým tvarem a polstrovaným opěradlem, které v kolejním majetku platily mezi studenty za nadstandard. V rámci “modernizace”, kdy došlo k nahrazení opravdu, opravdu starého nábytku opravdu starým nábytkem došlo zároveň k vyhození větší části tohoto skvostu a tak je jich na kolejích pouze pár kusů a dědí se z generace na generaci.

  • stool - většinou dřevotřískový stůl světlého dýhování, slušných rozměrů, které ovšem brzo pohltí rozmanité spotřebiče, PC, reproduktory atd. Ani na stoly zub času nezapomněl a podepsal se na nich v podobě oloupané dýhy u hran stolu (méně častá varianta) a popraskané, zvlněné nebo jinak znehodnocené desky na stole, zejména díky dlouhodobému používání starších notebooků, které na sebe váže vyšší provozní teplotu (80°C a více). Není to tragédie a dá se s tím přežít, pakliže nestudujete obor vyžadující rýsování a jinou drobnou, přesnou práci.

    Na stole by měly podle inventáře být dvě železné lampičky a “rádio”. Lampičky jdou v krajním případě použít jako kladivo a rádio rovnou uložte do odkladného prostoru v posteli.

  • malí, ale šikovní - součástí každého pokoje je také kýbl na vytírání podlahy, k němu lopatka, malý smeták se slepenýma štětinama, hadr nacházející se v různém stupni rozkladu, vše kompaktně uloženo pod umyvadlem. Frekvence použití se liší podle pohlaví obyvatelů pokoje a samozřejmě podle toho, jak velký jsou to prasata. Většinou ale přijdou na řadu, když průvan v pokoji honí po podlaze chuchvalce prachu takových rozměrů, že jejich ignorace nadále nepřichází v úvahu a které si i cvičené oko začne plést s běhajícími hlodavci. Pod umyvadlem se nachází také kýbl na odpadky, který v letních měsících u laxnějších studentů slouží zároveň jako inkubátor. Jelikož jsme líní studenti, koš většinou vyndáme, zauzlujeme nebo jiným způsobem zamezíme vyhřeznutí jeho obsahu na podlahu a dáme za dveře na chodbu, kde vyčká buď odklizení uklizečkou následujícího dne (za předpokladu, že je v dobrém rozmaru), nebo naší cesty ven kolem kontejnerů.

    Pokoj oddělují od okolního světa kromě dveří i dvě plastová okna s venkovními žaluziemi a záclonou, která slouží jako lapač prachu - odstranit. Pozor na polohu pokoje - máte pokoj s okny směrem k menze? Smůla, nejspíš se při jasných slunečních dnech moc nevyspíte. Vycházející slunce přímo do oken jednak otravuje a druhak způsobuje rozpínání oken, což se projevuje hlasitým a častým praskáním několik následujících hodin. Slunce se navíc ve 12:00 přehoupne na druhou stranu, takže pokoj je de facto ve stínu. Pokoje s okny na druhou stranu, tzn. směřující k biologické fakultě, jsou na tom o poznání lépe, okna tolik nepraskají, slunce svítí vesele celý den a vytváří na pokojích příjemné světlo. Problém to je v letních měsících, kdy jsou pokoje většinou neobyvatelné a kdy veškeré pokusy o vytvoření průvanu selhávají

4.1.1 Fauna a flóra, aneb máš už i ty svůj vlastní biotop?

Proces rozkladu potravin na koleji je stejně neodvratný, jako tenčící se zásoby kapesného na konci každého týdne. V letních měsících je navíc umocněn nálety rozmanitých skupin hmyzu, nad kterými srdce nejednoho entomologa na koleji zaplesá. Ani jeden z případů nelze 100% eliminovat, snad jen s frekvencí vynášení odpadků 1koš/den (2 koše/den v teplejších měsících) a přežívání při otevřených oknech. S živočichy se na koleji naučíte žít v symbióze, kdy se mi poslední rok podařilo dosáhnout určitého statutu quo s komáry.

Tuto kapitolu bych rád obohatil o příběh člověka, která by přiřazen jako spolubydlící mého souseda. Byl to biolog a kolejní řady opustil po čtyři a půl měsíci zimního semestru. Kromě 60% pálenky po něm zůstala na pokoji celá plejáda plísní, čímž jen podtrhl svou přiléhavou přezdívku – plísňák. Plísňák měl ve zvyku nedojedky a zbytky jídla po pokoji různě ukládat, zastrkovat a jinak důmyslně ukrývat. Pokoj časem začal zápachem připomínat kontejner a v době plísňákova odchodu jsme na pokoji našli celkem 14 (slovy čtrnáct) různých skrýší s potravinami v různém stadiu přeměny v novou životní formu, včetně lišácky ukrytých krabiček s obědy zvenku na parapetu, staré zhruba dva měsíce.

pokus o navršení Citro obalů ke stropu skončil fiaskem, díky zásahu běžná letní scéna na louce pod kolejí slavíme svátky imperialistů aneb halloween na koleji slavíme svátky imperialistů aneb halloween na koleji s počítačem v menze užijete jistě i vy spoustu legrace Pondělí o kulturní program v hostelu Bobík je většinou postaráno menza a její verze Gordon Blue uprchlý had za skříní, na koleji poslední dobou běžná věc.

5 Kolej - Spolubydlící, Sousedé a Ti Druzí

Na koleji nebydlíme sami. To, jak následující léta strávíme, tj. kvalitu následujících let určují do jisté míry jak sousedé, tak váš potencionální spolubydla, spolubydlící nebo v horším případě ten kokot se kterym bydlíte. Jde vás na kolej ze školy či třídy víc? Není nic snazšího, než zavolat zavčas kolejné a sdělit, že chcete bydlet s tím a tím člověkem. Kolejné většinou vyjdou vstříc i opozdilcům při nastěhování operativním přeházením ubytovaných. Chcete bydlet následující rok na stejném pokoji, se stejnými sousedy, ve stejném kolektivu? Není nic snazšího, než si pokoje na konci letního semestru zarezervovat na další rok, samozřejmě s předpokladem, že kolej dostanete.

Šok, zděšení, panika - nikoho neznám, bydlím s cizím člověkem. Pokud je vám nad slunce jasné že si s osobou sedící vykuleně vedle vás nesednete, kolejná vás nejspíš s někým prohodí. V podstatě vás ale čeká jen několik málo tipů spolubydlících, jmenovitě:

a) alkáč - cigára a chlast, těžký boty, brašnička na hulení a pojetí studia jako velká párty. Namluví toho dost, na kolej se přichází hlavně vyspat a to nejdřív ve 3 nebo 4 ráno, pořádek mu moc neříká a na koleji končí zhruba v době, kdy začne první zápočtové období.

b) student biologické fakulty - půjčuje si na cigára a chlast, nosí fair trade botky, batikovanou brašnička na hulení a hadry. Tišší exemplář se zálibou v pěstování rozmanitých druhů rostlin, v chování roztodivných zvířátek, vyznávající alternativní koníčky jako diabolo, vodní dýmka, orientální a bio kuchyně, batikování hader a učení, bohužel to vše na koleji a s předpokladem dokončení studia, tedy bez vyhlídky na opuštění koleje.

c) Neo - student IT, s notebookem od rodičů s PC od 30.000,- a vyšší, který nápadně připomíná design automobilu a den i noc tráví v online světě s online kamarády při řešení online questů, zabíjení virtuálních potvor nebo stahováním porna, přičemž questy reálného života mu moc neříkají. Na pokoji je většinou celý den na úkor přednášek, cvičení a osobní hygieny, přičemž jeho nárok na ubytování zaniká většinou ve stejné chvíli jako alkáčův, s příchodem prvních zápočtů.

d) Yusuf Imán - student ubytován v rámci alkoprogramu Erasmus či na stáži, většinou Ind studující obor na Rybářské nebo Zemědělské fakultě sdružující se v kolektivu ostatních indů, na koleji 24/7. Může se stát, že to bude jakýkoliv evropan směrem na západ, buď na jeden nebo oba semestry. Ti většinou 6 dní v týdnu chlastají a jeden spí, na koleji taktéž 24/7. V době psaní tohoto článku jsem já ani moje okolí neměl ani nepřímou zkušenost se spolubydlením s cizincem, snad jen z doslechu - je to zlo. Pozn.: Erasmus a jiní zahraniční studenti většinou bydlí na koleji K4.

e) dude, you’re a woman – holka, prsa, zadek a tak. Nejneobvyklejší a vzniká na základě společné dohody buď dvou lidí, na které to prostě zbylo nebo párů, které takto spokojeně svůj vztah po půl roce ukončí – v cimře 4x8 se vztah rozpadne jako menšinová vláda. Oproti tomu kombinace přátel m+ž na koleji zdá se nemá problém a jde ji bez intimností (prej) provozovat dlouhodobě několik let – znám jeden případ.

Pokud budete mít štěstí, narazíte ve svém pokoji na typ poslední a to:

c) normální člověk - v podstatě rozumný alkáč, co umí kotrolovat sám sebe a míru požívání alkoholických nápojů přizpůsobuje náročnosti studia, kapesnému a vám. Poslouchá normální muziku, občas si na PC něco zahraje. Dá se s ním rozumně domluvit, plánovat, pařit a podnikat rozmanité akce, které jsou bydlení na koleji vlastní.

Co můžete ovlivnit minimálně je výběr sousedů a co neovlivníte vůbec, jsou „sousedé“ nad a pod vámi. Dva roky nade mnou bydlel pár se zálibou v chůzi v okovaných botách a poslední rok to by Debil s výkonnou aparaturou a zálibou v hiphopu. Pokud jste nekuřáci, pokoj kuřáků po vámi bude vaše nejhorší noční můra. Víc než teplý bonz kolejné udělat nemůžete a ta je zase nemůže víc než napomenout, i když v posledních dvou letech vzala nová kolejná otěže koleje pevně do rukou, ale o tom níže.

Na tomto místě bych rád zavzpomínal na psychicky labilního obyvatele devátého patra, který byl vyhozen někdy v polovině letního semestru. Nejspíš za sebou chtěl pořádně zhasnout, což se mu také více méně úspěšně povedlo - kolej K3 byla na čtyři dny odříznuta od elektrického proudu. V zajetí depréze požil větší množství fermentovaných nápojů, zadíval se na auta zaparkovaná pod kolejí a uviděl v nich nejspíš příčinu všech svých problémů. Začal tedy svůj vztek ventilovat směrem vertikálně dolů, nejdříve v podobě zbavení se zbytečného nádobí a vybavení pokoje (z okna ven) a poté puštění všech sprch na patře a ucpání odtoků. To mělo za následek rozmlácený autopark pod kolejí (taková díra ve střeše/karoserii auta nebo sklo na sračku nepotěší) a vodní lázně, kdy voda vesele klokotala přes stoupačky a bohužel také přes rozvaděče a pojistky na jednotlivých patrech - a přišlo se na to málem až když kolejné zvlhly fusekle. (Vyhazovat pojistky ocelovým nožem se dvěma promilemi pod kůží = big time no-no.) Jeho osud halí několik otazníků, stejně jako výše dlužné částky, kterou musel nakonec zaplatit – jen škoda na elektroinstalaci byla tehdy v řádech desítek tisíc.

zkouškové obodbí na koleji studenti ve zkouškovém táhnou za jeden provaz -redbull se třemi brčky. i takto může vypadat studentská lednice někdo sbírá odznaky, jiný si na koleji rád smontuje své vlastní akvárium student Tom a jeho kamarád Kopr student Štěpán, taktéž s Koprem

6 Interneti

Na koleji funguje tzv. Kolejní síť, což je jen trochu vznešenější název pro internet. Síť je součástí páteřní sítě vedené mezi univeritami v ČR, laicky to znamená v podstatě jen to, že při stahování dat z internetu nejste omezeni rychlostí „internetu“, ale rychlostí vašeho PC, konkrétně zapisování dat na harddisk. Stahujeme v řádech desítek megabajtů za vteřinu, sdílíme stejně tak. Cena za připojení k internetu a poplatek za pc činí dohromady 200,- Kč měsíčně navíc k ceně pokoje. Jako studenti první rok na koleji budete potřebovat switch, poptejte se starších nebo mrkněte do bazaru, dírka je jen jedna a dva kabely se do ní bohužel nevejdou.. Wifi routery jsou pasé, díky fiasku popsanému níže. Správce navíc čas od času kontroluje se svým notebookem výskyt wifi sítí na koleji.

  Kolejní síť, její nastavení a limity jsou pevně v rukou IT oddělení kolejí, skupiny s mylnou představou o fungování kolejní sítě. Pokud jste studentka pedáku, která internet využívá 3x denně na kontrolu e-mailu na Seznamu a 5 hodin facebooku, nejspíš vás nic nezaskočí.

  Pokud jste student IT co používá VPN sítě, na internetu se pohybujete / pracujete denně, přivyděláváte si jako webdeveloper nebo prostě jen chcete hrát hry online, pak máte smůlu. Jakákoliv domluva s IT oddělením je zhola nemožná a věřím, že pokaždé, když na žádosti studentů odpovídá kategoricky „ne, nepřichází v úvahu“, jejich ego e------e ve velkých dávkách.

Abychom si rozumněli – kolejní síť tesně před mým příchodem na koleje, někdy okolo roku 2005, prošla doslova renesanční fází díky frikulínovi, který se domníval, že bude bezva poskytovat kolejní síť za úplatu lidem v okolí koleje. Jeho business plán měl ale jednu drobnou vadu, a to takovou, že byl zcela v rozporu s kolejním řádem a pravidly užívání kolejní sítě. Samozřejmě se na to přišlo, net chvíli nefungoval, poté fungoval jen zcela empiricky (seznam, centrum) a nyní funguje na bázi blokace specifických UDP portů. Zvenčí je vaše IP zcela neviditelná a propojení s PC „za kolejní sítí“ je možné jen a pouze přes VPN tunel, kdo by měl zájem, kontaktujte mě a já Vám poradím. Na hamachi a jiné všeobecně známé programy zapomeňte.

Osobně jsem se pokoušel o odblokování portů několikrát a až v pátém ročníku, kdy jsem je opravdu potřeboval k sepsání diplomové práce, podařilo se mi udělat jakýs takýs krok směrem k internetové svobodě. Bylo mi sděleno, že je teoreticky možné zřídit výjimku pro jednotlivce (ehm...), musí se k tomu ale vyjádřit vedoucí diplomky, její školitel a pak by taky bylo potřeba mrknout na server Knetu, který už pár let nefunguje.. Vykašlal jsem se na to.

Ad Knet: Knet byla intranetová databáze kolejních FTP a vůbec varianta intranetového kolejního „facebooku“, takto jediná funkční stránka provozovaná pod značkou „Jihočeská Univerzita“. Knet bohužel odešel do offlinu poté, co se kolejní síť v roce 2008 předělávala a od té doby odpočívá kdesi v komoře a marně čeká na oživení. (Pro zájemce - je naprogramován v linuxu a k zobrazení administrace jan a pouze na 17“ CRT. Proč, to se mě neptejte, tvrdil mi to několikrát její Stvořitel)

Co na kolejní síti zcela funguje: 99% všech www stránek, Uzavřená LAN síť (ach ty legendární CS klání..), Stahování přes torrenty a www stránky, FTP v rámci i za rámec kolejní sítě, přenosy souborů přes messengery, z her WoW, Lineage, AO, W3: Dota (pouze přes Eurobattle)

Co na kolejní síti nerozběháte: 99% všech online her s kolonkou „multiplayer“, + zapomeňte na Steam; Většinu VPN sítí, Hamachi, Team Speak

Co funguje tak napůl: stahování a sdílení přes DC++ (nedoporučuje se – v roce 2007 přišla třem lidem z koleje obsílka s modrým proužkem a byli předvolání za sdílení právě na DC++. PČR tehdy naštěstí měla OSU u análu a studentům pomohli tak, že nějaké další řešení ze strany OSY nebo jiných orgánů by nemělo většího významu.)

Dále se na kolejní síti nedoporučuje využívat ve větší míře stahování prostřednictvím torrentu. Proč? Není výjimkou, že správci přijde po určité e-mail z Universalu nebo Miramaxu, kteří vystopovali aktivitu sdílení toho a toho filmu z Vašeho PC a chudák správce vás pak musí na týden odpojit, díky nařízení nové paní kolejné. Nechci vás strašit, já osobně jsem používal jen torrent nebo XDCC klienty a nikdy jsem z toho nic neměl. Ale taky jsem se tak trochu znal se správcem...

6.1 TV

Ačkoliv je TV ze sítě standardem na mnoha kolejích, v Českých Budějovicích byste ji ladili marně. Existuje TV místnost s velkou plazmou (+100cm), kde se pravidelně schází lidé z koleje na hokejové zápasy, kdo by se ale chtěl televizně osamostatnit, musí investovat do antény.

7+1 party set-up. Před použitím zavřít okna lednice v pokročilém stupni namražení, v pozadí inkriminovaná hadice úložný prostor nad umyvadlem kdo pozná, co je na obrázku? balení na koleji a neagresivní nálepky na dveřích rádio, vz.58

7 A co párty?

Jsme vysokoškolští studenti, rodiče jsou daleko – tak proč si neužít. V areálu koleje jsou dvě studentské hospody, jmenovitě K1 a Na Louce.

K1 s kapacitou 20 lidí, kulečníkem, fotbálkem, šipkami a jelitem, co nestíhá roznášet pivo. Točí gambáč 10, kozla 11 a svijany, nějakej ten tvrdej. Lze zakoupit kozla v plechovce „na cestu“, osobně mi nikdy k srdci nepřirostla.

Na louce se nachází „Studentský klub Louka“, takto rybářská hospoda, kde točí kozla10, platan 11 a lobkowitze. Můžete si zahrát legendární fotbálek Na Louce, hodit pětku do jukeboxu nebo na plazmě sledovat sportovní zápasy. Kapacita cca 60-70 lidí, při nátřesku obsluhuje i posila z řad rybářstva. Nabízí dobroty k pivu (kdo nezkusil hermelín Na Louce, jakoby nežil) a tvrdý alkohol. Obsluha je rychlá a pakliže budete na Louku docházet pravidelně nebo častěji, obsluha se stane přátelskou a kdo ví – třeba vás pod svá křídla vezmou i studenti rybářské fakulty. Cenově vychází Louka a K2 přibližně stejně, Louka pak navíc sympatickým přístupem k nacenění piva, stojí všechno stejně.

V nejbližším okolí koleje se pak nachází hospoda U Nezmara, klasická čtyřka s excelentním pivem, na které jezdí obchoďáci z Budvaru. Nabídka je rozmanitá a pan vedoucí nabízí mimo jiné i naprosto excelentní pivní guláš, nejlepší guláš co jsem kdy jedl (sorry mami). V hospůdce U Nezmara se dá taky nejlevněji koupit sud a půjčit pípa na kolejní party, bez záloh, na ústní domluvě.. V zástavbě za konírnou je pak hospůdka U Šípku s lahodnou točenou plzní a pro nenasyty je na rohu u hlavní silnice nonstopáč Alex (krachuje pravidelně každý půlrok, říká se mu proto i Domino nebo Aztek).

Čas od času se v areálu koleje odehraje kulturní akce větších rozměrů, jako koncert nebo promo některé ze značek spojených se značkou ISIC. Bohužel akce typu a rozměrů jako Gaudeamus Igitur, kde pod kolejí koncertovaly Vypsaná Fixa a Horkýže Slíže, jsou ty tam (finance).

8 Pod nadvládou byrokracie

Budeme rozlišovat kolejnou (osoba sedící dole na vrátnici) a hlavní kolejnou nebo také vedoucí, osobu, která má ten cirkus na povel.

V době, kdy jsem nastupoval na kolej, byla hlavní kolejnou p. Havlová. Byla to rázná paní starších let, která se s nikým a ničím nemazala a zároveň dovedla být tak nějak lidská a pravidla v kolejním řádu, potažmo ubytovací systém uměla ohnout tak nějak podle potřeby. V praxi to vypadalo tak, že studentům, co neměli nárok na ubytování, držela při nástupu prváků pokoje a když se nějaký uvolnil, zaplnila ho čekajícím. Uměla dokonce pokoje obsadit tak, že dotyčný získal stejný pokoj jako loni při stávající maximální ubytovací kapacitě, a to už je velký luxus. Když se párty na patře trochu víc rozjela a studenti z koleje K4 volali kolejné-vrátné, že kvůli hluku z 3. Patra koleje K3 nemůžou spát, byla to právě ta vedoucí, která v noci vstala, sedla na kolo, přijela na kolej, vynadala nám do kreténů a idiotů, rozehnala dav, rozdala dvě podminečné vyloučení a dva dny potom se u nás zastavila a pokecala si, jak jde život.

Bohužel všechno dobré jednou skončí a r. 2009 byla paní vedoucí vystřídána hlavní vedoucí Evou Neubauerovou, kde zároveň došlo na lámání chleba a hlavní vedoucí měla nyní na starosti dvě koleje. Jedno paní Evě neupírám – hraje fér, je s ní domluva a umí se postavit za studenty. Bohužel s větším rozsahem povinností také přišel na řadu přísnější a méně tolerantní režim. Paní Eva ráda, rychle a rozhodně řeší jakékoliv studentské stížnosti, což v zásadě vedlo na koleji k rozmachu bonzu přes e-mail, kdy se student/ka domáhající se spánku a klidu v 20:30 nepřijde domluvit za vámi ale vstane, a napíše mail kolejné. Odchod s podminečným vyloučením, kdy atmosféra rozhovoru značí, že podruhé z toho tak lehce nevyjdete, je kolejní evergreen a já ho zažil celkem 3x - naštěstí pokaždé v jiném semestru (stále si myslím, že jsme byli velice slušné a friendly patro, ačkoliv jsme občas dělali „hluk“ – co dovedou předvést prváci, to je panečku jiná káva,a bude jen hůř). V zásadě to má dva dopady – na jedné straně potrestání idiotů, na druhé podminečné vyloučení za to, že se večer učíte na kytaru...

Naprosto nejstupidnější novota, kterou v dlouhodobém horizontu určitě nic nepřebije, je UBYTOVÁNÍ OSOB PŘEDNOSTNĚ NA POLOZAPLNĚNÉ POKOJE. O co jde se na vlastní kůži přesvědčí studenti na konci semestru, kdy se spolubydlící odhlásí z ubytování, tím pádem bydlíte sám a jednoho krásného dne vám v zámku zarachotí klíč, dveře se otevřou a v nich – cizí osoba, která vám sdělí, že tu s vámi dnes přespí. Nebo že přespí týden. Dva. Měsíc. Nehraje vám na tom něco? Mě taky ne. Nejspíš máte na pokoji notebook. Proč ne, konec konců tam bydlíte. Hotovost? Nejspíš nějakou taky, třeba i šperky. Jste sportovec? Máte na pokoji kolo? Snowboard? Vybavení? Foťák s objektivy za 150 000,-? Nezájem. Na pokoji nemusíte ani být, můžete být u přítelkyně / na chatě / jinde a na pokoji vám bude nocovat on. Cizí člověk. Upřímně se kolejným divím, že jsou ochotny podstupovat takové riziko, kdy se student vrátí na pokoj a tam najde čtyři holé zdi. Účel tohoto „opatření“ je jasný, ušetřit čas a prostředky za „přípravu“ a úklid vyklizených pokojů, ale za jakou cenu?

Představa, že se tohle dozví cikáni z Máje (obdoba Masarykovy ulice z Brna nebo sídliště Janov), přijdou na kolej, nechají se za padíka ubytovat a za dvě hodiny pokoj vybílí, je naprosto reálná.

V porovnání s tímto působí odpojení od internetu na měsíc v případě nezaplacení kolejného nebo pravidelná kontrola spotřebičů na koleji (=uklidit do skříně) jako malichernosti.

Kolejné – s kolejnými vycházejte dobře. Nevím, jak bych tu první větu více zdůraznil. Na koleji K3, kde jsem přebýval, se vystřídalo celkem 6 kolejných a každá byla naprosto v pohodě. Časem si vás zapamatují, prohodí s Vámi slovo, postěžují si, upozorní Vás na prodlevu v platbě inkasa či na došlou poštu. Pokud hrajete fér a nahlásíte kolejné zavčas například nějakou oslavičku na patře, hrajou fér i ony a v deset až jedenáct večer vás přijdou slušně požádat, abyste ten bordel už uklidili a nebyl problém. Leckdy se pak sem tam ztratí stížnosti studentů, které kolejné musí podle řádu zapisovat nebo se čas od času zapomene pravidelná hodinová prohlídka pater. Ačkoliv mají ruce svázané předpisy shora, vždycky se snaží vyjít slušným studentům stříc a nemůžu proti žádné z nich říct křivého slova.

Situaci snad lépe přiblíží následující situace:

Kolejní řád říká, že se každý student musí při průchodu vrátinicí prokázat kolejním průkazem, tzv. „kolejenkou“. Kolejenky mám tři a ani jednu jsem NIKDY nemusel použít. To se ovšem nedá říct o koleji K2 nebo K1, kde si kolejné hojí mindrák a běžně buzerují a lustrují studenty ubytované pátým rokem v PC. Kolejné na K4 jsou přes den také značně benevolentní, ale po 22:00 tudy neprojde nepovolaná noha.

Pokud budete mít to štěstí, že vás při průchodu vrátnicí pozdraví paní Drábová, která umí dostát významu svého přijmení, paní Jonášová, která se tak sice nejmenuje, ale má věrného psa Jonáše, paní „černovlasá“ nebo paní „mladá“, jásejte, vás pobyt bude nanejvýš příjemný. Díky vám, paní kolejné.

9 Stravování

U koleje funguje Menza, kde vaří – troufám si říct - obstojně. Jen ty brambory jsou pořád na poblití. Rozsáhlou sestavu jídelníčku můžete nalézt na www.menzy.artfox.cz, nebo pro otrlé na kam.jcu.cz. Menza prošla a stále prochází zároveň největší modernizací z celého areálu, přibyla výdejna pizzy, specialit, zvětšily a zmodernizovaly se prostory a to vše se zachováním cen jídla, například studentská porce hlavního pokrmu 5 a 6 vyjde bratru na 21,-, s masem 25 a polívka za bůra. Soutěžní otázka – za kolik vyjde průměrně vyjde oběd pro studenty v menze? You do the math.

Dá se objednat jak snídaně, tak večeře, na ani jedné jsem nikdy nebyl, ale jsou údajně fajn.

Pokud vám v menze nezachutnalo, můžete využít nepřeberné nabídky rozvozů pizzy nebo přilehlých hospod/restaurací – doporučuju Citro, dle mého nejlepší pizza ve městě za normální ceny a se stálou akcí „ke každé desáté objednávce libovolné jídlo zdarma“.

10 Závěr

Bydlení na koleji při studiích na vysoké škole k sobě patří jako chlupy a Zdeněk Troška. Je to místo, kde se z dětí stávají dospělí a místo, které mi dalo a stále ještě dává spoustu skvělých kamarádů, přátel na celý život. Kolej? Rozhodně ano.

kolej těsně před/po nastěhování buď sbohem, pokoji velký úklid vánoční večeře na pokoji. Maximální kapacita lidí = 17. studenti umí táhnout za jeden provaz studenti umí táhnout za jeden provaz


Copyright © 2000-2024 teenage.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 

Přidej i ty svuj názor!
guest RE: RE: RE: RE: RE: Interneti
guest Pěkný
guest kolej k4
guest RE: RE: RE: RE: Interneti
reznor RE: RE: RE: Interneti
guest RE: RE: Interneti
reznor RE: Interneti
guest potrefená husa se ozvala
guest Interneti
guest bomba :)
guest )))
guest Tvl. Petiny :-D stylovej článek
guest Vtipne
reznor RE: Jenda
guest Jenda
guest Trocha melancholie, hodně pobavení
guest K3 jede :oD
guest K3 BEST
AxCx RE: v brne je cerno ne na cejlu:) masarycka je hlavni ulice
AxCx v brne je cerno ne na cejlu:) masarycka je hlavni ulice
Chen Hezký
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (21)