Dneska je čtvrtek, 28.03.2024, svátek má Soňa, venku je 8°C, 126 online
TV 20:31:33

informace o článku

Hodnocení článku:
6,1/10
Čtenářů:
15610x
Přidáno:
02.09.2001
Autor:
acidofil
 

článek

Recenze CD/MP3/WMA přehravače RioVolt

Formát MP3 si získal svou obrovskou popularitu již před pěknou řádkou let, postupně se tento fenomén dostal i mezi občany této méně vyvinuté republiky. Většina z Vás již jistě vlastní obsáhlou sbírku souborů v tomto formátu, který umožnuje zkompresovat obsah audio cd až v poměru 12:1 při údajném zachování stejné kvality(v praxi je ale nejlepší mp3 převádět do 192Kbps, nebo alespoň 160Kbps, v těchto bitratech je již rozdíl mezi audio cd a mp3 opravdu nerozeznatelný).

I já jsem vlastníkem menší mp3 sbírky, a protože mne již nebavilo každé album přehrávat ještě na kazetu, tak jsem se rozhodl pro koupi jednoho z dostupných MP3/WMA/CD přehravačů. Na trhu v té době neměl RioVolt v podstatě konkurenci. Inu nechal jsem si tento přístroj ze zahraničí dovézt(prý už je k mání i v ČR, jak je u nás již zvykem tak o hodně dražší). Vzhledem k pověstem o špatném antishocku přístroje jsem se po pár minutách strávených v autobuse rozhodl vysoupit a vyzkoušet jak je na tom RioVolt s vyrovnávací pamětí - antishockem(ESP) prakticky, celou cestu jsem přístroj měl v batohu spolu s mikinou, která zmírňovala otřesy, byl jsem opravdu spokojen, Rio nemělo vůbec žádné problémy všechno fungovalo jak mělo, samozřejmě nečekejte že s Riem budete běhat, to pak začíná mít silné problémy.

U přístroje je přibaleno pár potěšujcích maličkostí: 2 tužkové baterie(Duracellky), ovladač, adaptér, kožená kapsa na pásek, 2 CD obsahujicí manuály ve formátu PDF a řadu užitečného softwaru, sluchátka a stručný papírový manuál.

Vezměme to pěkne popořadě od konce:

Sluchátka
stříbrné barvy opravdu nedosahují uspokojivé kvality, jěště to jde přežít, když si equalizer nastavíte na Ultra Bass. Je to asi nejslabší součást celého přístroje, doporučuji radši použít prověřené značky např. Sennheiser, nebo Koss.

Ovladač,
který se z jedné strany zapojí do Ria a z druhé má na sobě má zdířku pro sluchátka je opravdu kvalitně vyveden, na spodní straně ovladače je sponka, kterou si můžete připnout ovladač na oblečení, na ovladači je celkem 8 tlačítek, čtyři z toho tvoří "joystick" - přehrát/pauza, stop(po nastavitelném čase se přístroj po zmáčknutí sám celý vypne), přetáčení dopředu/další písnička, přetáčení dozadu/předešlá písnička, a zbýlé čtyři tlačítka jsou šikovně umístěny po straně ovladače - zesílení, zeslabení, hold("zamknutí" zbylých tlačítek), EQ(změna nastavení equalizeru, ovšem tomuto tlačítku lze přiřadit jedna z mnoha funkcí). Velkou výhodou je, že ovladač se dá po případném zničení dokoupit, protože je naštestí vyroben podle stanovených standardů, takže není problém si na přístroj připojit ovladač např. od MiniDiscu.

Vstupy/výstupy - výstup pro sluchátka, reproduktorový výstup(line-out), a zdířka pro adaptér.

Přístroj /ovládání- na Riu je celkem 13 tlačítek: hold("zamknutí" zbylých tlačítek), otevření CD mechaniky, skok o 10 písní dopředu, mód přehrávání, hlasitost +/-, navi a joystick osazený stejně jako na ovladači.
Equalizér(EQ) - equalizér obsahujicí tyto nastavení - Normal, Rock, Jazz, Classic, Ultra Bass, a konečně Vaše vlastní.
- po delším podržení se dostanete do obsáhlých nastavení celého přístroje("options").

Nastavit se toho na RIO dá opravdu PLNO, z nejzajímavějších věcí jmenujme například:


- nastavení hlasitosti pípnutí po každé akci
- RESUME - funkce, která si pamatuje posledně přehrávanou písničku a čas u posledně vložených 10ti CD, takže když vložíte jedno z 10ti posledně vložených CD, tak Vám začne hrát přesně tam kde jste skončili.
- FADE IN - souvisí s RESUME, pokud je FADE IN zapnuto, tak se navazujicí úsek nejdříve zesílí z úplného ticha na nastavenou hlasitost.
- nastavení vyrovnávací paměti u MP3 - 30/60 sekund
- rychlost přetáčení ( 1x - 6x )
- rychlost scrolování názvu písničky a skupiny
- sleep (vypnutí přístroje po nastavené době až do 90ti minut)
- nastavení času po kterém se přístroj po zmáčknutí stop sám vypne
- nastavení vlastní funkce u tlačítka EQ

dále se v nastavení nachází fůra maličkostí jako upravení náhodného přehrávání, upravení opakování atd...


Přehrávání - Přístroj je určen pro přehrávání AUDIO CD, CD s MP3, CD s WMA, CD s MP3/WMA. Po vložení CD přístroj chvilku "hrabe", potom se na modře posvíceném displeji zobrazí se verze firmwaru, počet písniček na vloženém CD. Automaticky začne hrát první píseň na CD, na displeji začne scrolovat pořadí, název písně a interpreta plus uběhlý/zbývající čas(nastavitelné). Přístroj podporuje samozřejmě všechny dostupné verze ID3 tagu(u MP3/WMA) a CD-TEXT(u Audio CD, náchází se skoro na všech nově vydaných titulech)

Přehrávání je optimalizováno pro malou spotřebu baterie, a tak se po načtení určeného času(30/60s) CD zastaví a Rio hraje z paměti do které se song načetl, při přeskočení na další/předešlou písěn se CD opětovně roztočí a přístroj začne ukládat do paměti. Posloupnost písniček je nastavená tak, že se přehrává album po albu, to lze však změnit mnoha cestami, např. náhodná skladba ze všech písní na CD, náhodná skladba z daného alba, intro (z každé skladby zahraje kousek - 10sekund ), různé variace opakování a to nejlepší nakonec vlastní výběr skladeb, tj. vlastní playlist!!!

Po zmáčknutí tlačítka NAVI nacházejícího se mezi zesilováním(v případě Ria řešeno digitálním ovládáním), se vám zobrazí seznam skladeb a po 2 zmáčknutích podobně jako na počítači seznam adresářů(alb), jména souborů/adresářu naštěstí scrolují do stran, takže vidíte celý název alba/písně ať je jakkoli dlouhý.

Zvuk je naprosto čistý, nenašel jsem ani jedinou chybu i při použití kvalitních sluchátek(Sennheiser HD-25), vyvážené basy a kvalitní výšky, co více si přát?!

Výdržnost - při použití standartních baterií od VARTA mi přístroj vydržel něco přes 10 hodin při přehrávání MP3.

Software - velice velkou výhodou je možnost updatování software přehravače, takže se nemusíte bát, že si v budoucnu nepřehrajete např. MP3pro, již teď vyšlo plno nových verzí, v poslední byla například přidána možnost tvorby vlastních playlistů. Update probíhá tak, že si na CD-R(W) vypálíte příslušný soubor, CD vložíte do RIA zapnete, po chvilce se na displeji zobrazí "updating" cd po procesu vyjmete a vše je hotové.

Závěrem nemůžu jinak než RioVolta doporučit, jeho možnou nevýhodou je cena(v USA 140$-160$) v ČR, která se bude pohybovat pod těsnou hranicí 10 000 Kč. Raději znovu připomínám, že při velmi rychlé chůzi/běho RioVolt nestíhá vyrovnávat otřesy, takže pokud jste běžný jedinec tak Vás Rio ničím nemůže zklamat. Není lákavější nabídky než převést oněch 12 CD na jedno, a to pak poslouchat celý den, bez otravného opakovaní trapných 80minut běžného CD pořád dokola.

technické údaje - ještě uvedu pro některé z Vás to nejdůležitější a to sice technické údaje, které jsem velice pracně přepsal a přeložil z manuálu :-) :

technické údaje
kategorie položka upřesnění
Audio Počet kanálů 2 - stereo (levy a pravy)
Frekvenční rozsah 20hz - 20KHz
Sluchátkový výstup 7mW(levo) + 7mW(pravo) (160 max. hlasitost)
Úroveň reproduktorového výstupu(line-out) 0.57V ms(47kohmu) max. hlasitost
poměr signál/šum 80dB(CD-DA),80dB(MP3 CD)
Charakteristika frekvence +/- 2dB
Podpora CD Typ CD CD-DA, CD-Text, CD-ROM Mode 1, Mode 2 Form 1, Enhanced CD, CD-Plus
Typy CD-R/RW, které RIO přečte Packet Write, ISO9660, Joilet, Romeo, Multi-Session
Podpora Souborů Typ souborů MPEG 1/2/2.5, Layer 3, WMA
Bit rate Podporuje 32 Kbps ~ 320 Kbps
Tag ID3 V1 Tag, ID3 V2 V2.0, ID3 V2 3.0
Napájení AC Adapter DC 4.5V, 5W
Baterie 1.5V, dvě AA(tužkové) baterie
Obecné údaje Rozměry Přibližně 130mm(šířka) x 147mm(šířka) x 30mm(výška)
Váha Přibližně 235g (bez baterií)
Provozní teplota 0°C - 40°C
životnost baterie (v případě použití alkalických baterií )
Audio CD CD obsahujicí MP3/WMA
ESP(vyrovnávací pamět) 10 sekund 40 sekund 120 sekund
Maximální čas reprodukce 8 hodin 6 hodin 15 hodin

Oficiální stránka obsahujicí i poslední firmware - http://www.riovolt.com
Copyright © 2000-2024 teenage.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 

Přidej i ty svuj názor!
guest RE: RE: RE: RE: zoufaly dotaz
guest RE: RE: RE: zoufaly dotaz
guest RE: RE: zoufaly dotaz
Bun RE: zoufaly dotaz
guest RE: zoufaly dotaz
guest RE: zoufaly dotaz
Lida zoufaly dotaz
acidofil RE: Riovolt
Nikolka Riovolt
mata Re: RE:soul player
acidofil RE:soul player
mata soul player
acidofil Sp250
bert RIO VOLT 250
acidofil Sp250
guest The RioVolt™ SP250
Kalesin prodám to
Herta KDE,KDE????
Gottwik mam to
Anyd dobry
tanx kde se da riovolt sehnat?
quest RE:Jak je to s tim anti-shockingem
guest Jak je to s tim anti-shockingem
acidofil The RioVolt™ SP250
acidofil RE: Ukazatel baterie
IRou. Ukazatel baterie
Yilard dialkove ovladanie podla standardov?
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (27)